top of page
poletno kresovanje
PO STAREM
 

sonce na višku moči, sveta poroka, 24.6.2023 ob 15h

kresovanje-final-x-1024x724.jpg

Dnevni program smo bili primorani odpovedati,

večerno kresovanje velja! Dobrodošli so tudi otroci, ki bodo, v času pred kresom,

z našo Petro iskali Kresnikov zaklad!
 

Pred pripravami na kres pa imamo za vas še manjši pred-program:

15:00
ZBIRANJE

15:30

PREDSTAVITEV NASTAJAJOČE PUBLIKACIJE
"VODIČ PO LETNIH OBREDJIH RODNI
H IZROČIL:"
IRENA PETRIČ

16:00 - 17:00

POVESTI O KORENINAH SLOVENCEV: SIMON PROSEN

Simon bo naredil povzetek naše preteklosti, s poudarkom na bajeslovju, ljudskem izročilu in arheoloških najdbah skozi svojo novo knjigo "Povest o koreninah Slovencev". Simon bo kasneje z nami soustvarjal večerni obred s Kresnikovim kolesom.

 

17:15
SPREHOD DO VOTLEGA KAMNA IN

NABIRANJE CVETJA, PRAPROTI

18:15
SKUPNE PRIPRAVE - PLETENJE VENČKOV,

PRIPRAVA KRESA

okoli 19:30
OBRED V KROGU Z DARITVAMI, ZAHVALAMI,

PETJEM, REKOSNTRUKCIJAMI OBREDOV,

MEDITACIJA S KABRCO, PRESKAKOVANJE OGNJA,

GOREČE KRESNIKOVO KOLO

 

21:00

PROSTO DRUŽENJE OB OGNJU S

SKUPNO POGOSTITVIJO

 

 

 

V osrednjeslovenskem prostoru od l.2011 svobodno deluje rodnoverska skupnost Veles.

Čez čas so se začele neformalno ustanavljati lokalne župe, pri čemer je jasno razvidno, da gre za povsem naraven proces v duhovnem razvoju oz. obujanju staroverja. Čeprav nas družijo enake vrednote in mnogokrat ravno na tovrstnih dogodkih pridemo skupaj in si izmenjujemo znanje, izkušnje, pa spoštujemo lokalne raznolikosti, avtonomni razvoj pokrajin tudi v svoji lastni duhovnosti s tem pa dopuščamo več pogledov na slovenske domorodne prakse.

Osrednjeslovenska župa Veles združuje somišljenike, s katerimi se javno srečujemo na obredjih praviloma 4x letno, naša obredja pa so odprtega tipa. Včasih določen obred praznujemo tudi v ožjem krogu.

Z gotovostjo pa lahko trdimo, da je poletno kresovanje, ki se bo tokrat godilo že kar 13.leto po vrsti, največje praznovanje v letu.
Priprave na kres uredimo skupaj, v samem obredu pa se poslužujemo ustaljenih
, tradicionalnih praks, kjer vedno znova vpletamo nova dognanja o obrednih vsebinah.
Zagotovo ne gre brez kabrce in tradicionalnih
pesmi.
Slovenci smo izjemno melodičen narod, zato je naše ključno povezovanje prav skozi glasbo, ki ustvarja mostove med nami in bogovi, saj se tudi sile narave oglašajo skozi zvok sam.

Zato vzpodbujamo vse udeležence, da glasbeno sodelujejo, brez zadržkov in morebitnega dvoma glede posluha. Kdor poje, slabo ne misli, pravijo.

 

Vzdušje na naših osrednjeslovenskih obredjih je izjemno povezovalno in vsestransko sodelujoče. Naša obredja niso predstava ali enostransko vodenje, marveč resnična izkušnja notranjih premikov, ko ugotovimo, da na koncu koncev obredij ne delamo le za prednike in za bogove, marveč tudi za nas same.

 

So za tiste, ki smo tukaj, da se utrjujemo v svojih vezeh, vrednotah in si naredimo življenje lepo, z veliko notranjega miru in uspeha s pomočjo duha prednamcev, v resničnem razumevanju in čutenju globljih razsežnosti elementov v obredju, ki nam razkrivajo naše lastne poti v tostranstvu.

 

Letošnji obred bo nadaljevanje našega poletnega dogodka s celodnevnim programom. Program, skupaj s toplim obrokom je plačljiv.
Načeloma obred zvečer ostaja brezplačen, tako da se lahko dne 24.6.2023 prijavite tudi le na obred. Je pa število mest omejeno, zato vas naprošamo, da se na naš dogodek prijavite čim prej in nas obvestite tudi o morebitni odpovedi v uglednem času (vsaj 2 - 3 tedne pred dogodkom).
Zaželeni so prispevki v obliki prigrizkov in pijač, da se nato po obredu ob ognju skupaj pogostimo.

 

Prijave sprejemamo na: drustvo.veles@gmail.com

 

Slikovne utrinke naših obredij si lahko ogledate v galeriji oz. na strani, ki oriše našo posest - lokacijo obredij TUKAJ.
 

bottom of page