top of page

predavatelji 2023

irena petrič

Irena Petrič, po poklicu oblikovalka, že vsaj 15 let preučuje slovensko in vseslovansko predkrščansko kulturo ter duhovno izročilo. Znanje predaja v obliki poljudnih predavanj, delavnic, dogodkov ter izdajanja avtorskih publikacij. Predaja ga še preko svojega poklicnega dela  - v obliki uporabne umetnosti, kjer je potrebno izpostaviti Mitološke koledarje, ki so javnosti na voljo že od l. 2009. Živi in deluje v Ljubljani, posest Hrušovje, kraj semnja in poletnih kresov, pa je njen drugi dom.
Veliko je sodelovala s centrom Cene Štupar, (kot prva pri nas z javno certificiranim programom slovenske in vseslovanske mitologije ter starih šeg v izvedbi javne inštitucije). Zmagala je tudi na javnem natečaju FERFL za projekt Staroslovanskega mitološkega parka, a na žalost nato ni bilo posluha za izvedbo.
Irena je več let organizirala tudi Staroslovanske semnje v Ljubljani.

Je soustanoviteljica društva Slovenski staroverci, vodja kluba Veles in trgovinice Svarunica, bila je aktivna članica in vsebinska motivatorka skupine Jage babe, ki so od l. 2015 do 2020 pele in preučevale stare obredne pesmi, javno nastopale in soustvarjale osrednjeslovenska obredja. V okviru župe Veles pa že od l. 2011 izvaja obredja po starem, kjer se ji je v vodenju tekom časa pridružil Andrej Humar.

Poleg staroverja in oblikovne poklicne poti, se ukvarja tudi z mnogimi tehnikami s področja osebne rasti, ki jih predaja tako za osebno kot poslovno rabo
Pri njenem poslanstvu jo močno podpirata mož Erik, petletna hči Živa in zlata mami Fani.

bquZBb73_400x400.jpg
simon prosen

Simon Prosen se je rodil v Šmartnem pri Cerkljah, danes pa živi v Vodicah, kjer tudi deluje na področju raziskovanja slovenske preteklosti in duhovnosti, skupaj z ženo Ksenjo.

Simon je po poklicu strojni inženir. Analitični um in logično razmišljanje mu omogočata odlično opravljanje svojega poslanstva: raziskovati in razčlenjevati, povezovati informacije vezane na zgodovinski in kulturni razvoj slovenskega naroda.

Za seboj ima bogat opus publikacij in javnih predstavitev. Uspešen in inovativen pa je predvsem zato, ker uporablja tudi svojo intuicijo, se potopi v vseobsežne duhovne komponente življenja naših prednikov in uporablja tudi lastna izkustva, občutenja. Sam pravi, da so marsikateri raziskovalci preveč enosmerni, kjer postanejo strokovnjaki svojega področja, na žalost pa v tovrstnih krogih primanjkuje sposobnosti povezovanja. A le tako lahko dojemaš preteklost kot celovito, kar nam lahko postavlja tudi najbolj kritične in jasne poglede - s tem pa da jasno sliko zgodovine in s tem smernice tudi za življenje z nekdanjimi vrednotami dandanes.

Simona lahko imenujemo povestičar, saj izročila prednikov predaja skozi povesti. Njegova predavanja so toplo sprejeta širom Slovenije, saj ima zelo poljuden pristop prenašanja modrosti iz davnine, ki poslušalca nikoli ne pustijo ravnodušnega.

107102135_10222033929215793_3518224021314674817_n.jpg
urška orešnik

Urška Orešnik je ljubiteljska zeliščarka, certificirana  aromaterapevtka in strastna ustvarjalka botaničnih parfumov. V družinskem podjetju Herba Slovenica lahko izživi svojo ljubezen do rastlin, preko svoje strani in znamke Vešča.si pa ustvarja še svojevrstne herbarijske izdelke, ki jih toplo priporočamo v ogled. Vedno znova se poslužuje različnih pristopov povezovanja človeka z naravo in preučuje pozitivne učinke rastlin na naša življenja skozi različne kanale.

Duhovno povezovanje s predniki je tudi ena izmed njenih življenjskih stezic, kjer je na poti predajanja znanja domorodne kulture prednamcev (poleg lastnega udejstvovanja) - pomagala mnogim priti do širših množic tudi v sklopu svojega primarnega dela v knjižnici Logatec.

Urška je velika ljubiteljica narave in redno jo boste srečali na kakšnem izmed dogodkov, kjer je srčica dogajanja prav povezovanje z njo, saj ji je večna pot učenja in nadgrajevanja znanj izjemno pomembna.

Na osrednjeslovenskih rodnoverskih obredjih večkrat poskrbi tudi za animacijo otroške publike, pridobila pa je tudi titulo: Velesova slaščičarka, saj je res velika mojstrica presnih tort, ki jih na skupnem druženju večkrat podeli z obredniki.

Yc7_F__g (1).webp
marta svetina veder

Marta je svojo naravno-varstveno in znanstveno kariero začela dopolnjevati z duhovnimi znanji, ki se jim je v zadnjih 10 letih popolnoma predala.

Poleg naravnega zdravilstva, katerega prve lekcije je kot otrok dobila od stare mame, se je usmerila v raziskovanje energij telesa in povezavo teh z naravo in izvornimi (božjimi) energijami.

Naučila se je mnoge naravne metode zdravljenja, ki jih nesebično deli. S svojim neumornim optimizmom in voljo opogumlja podpore potrebne.

Vodi delavnice in ozavešča s svojim vzgledom.

Navdušuje se nad ljudskim izročilom, predvsem duhovnih tem slovenskih prednikov. Veliko hodi po terenu in zbira starodavna znanja od ljudi, ki še imajo informacije in neprekinjene duhovne vezi z prejšnjimi generacijami predvsem v savinjskem okolišu.

Pred sedmimi leti je svoje mestno in poslovno življenje zamenjala s staro in zapuščeno kmetijo v divjini, kjer je ustvarila avtentično okolje za ponovno povezavo z naravo in prvobitnostjo.

Njena domačija je tudi sedež rodnoverske skupnosti Zora, v okviru katere se mnogi redno srečujejo na različnih poljudnih izobraževanjih in obredjih.

Martina velika vrlina je zmožnost povezovanja različnih ljudi in različnih skupnosti, ki pa nosijo skupne imenovalce in so zato zmožne sodelovati v višje dobro.

andrej_.jpg
andrej humar

Andrej Humar živi in deluje na Gorenjskem. Že od samega začetka je pomemben član rodnoverske skupnosti Veles in kluba Veles, saj si z Ireno delita enaka razmišljanja in poglede glede rodnoverja in življenja po njegovih smernicah.

Že mnoga leta vodi tradicionalna obredja na letne mejnike, kjer skupaj z Ireno ustvarjata povezovalno vzdušje.
Kot del župe Veles se je več let udejstvoval slovanskih več, kjer se letno zberejo predstavniki različnih rodnoverskih skupnosti iz celotne Slovanske Evrope in se pogovarjajo o uspelih projektih, načrtih, se povezujejo v sodelovanjih.

Andrejeva pot pelje tudi do Blejskega gradu, kjer že nekaj let poklicno deluje kot skrbnik in koordinator z veliko predanostjo in ljubeznijo do avtohtone kulture.

Njegova velika strast so raziskovanja slovenske svete krajine, starodavnih obrednih mest, družbo pa mu dela njegova psička Luna.
Po naravi je "divjak" in ga včasih ni domov po več dni, ko raziskuje, uživa v tišini narave in spi pod milim nebom oz. v šotoru.
V prostem času rad rezbrari.
Po poti njegovih poslanstev ga podpira njegova ljuba Eva.

14691434_10206428415423801_953798786488182509_o.jpg
matej dasko

Mag. sociologije Matej Dasko (Društvo za raziskovanje umetnosti v kamnu Slovenija - SloRARA), je raziskovalec pradavnih kultur s poudarkom na umetnosti v kamnu (megaliti, petroglifi…). Spoznanja predaja širši javnosti v obliki predavanj, javno dostopnih publikacij, ter v okviru tematskih avantur TUR(M)ISTIKA, oz. poučnih pohodov za vse, ki jih dotične tematike zanimajo. Med drugim je Matej odkritelj multiperiodnih naselbin na Donački gori, Plačkem vrhu in Brlogi, in nekaj desetin lokacij z megalitskimi strukturami. Slednje sistematično raziskuje zadnji dve desetletji, v perspektivi arheoastronomije in ljudskega izročila.

Njegovo področje raziskovanj vključuje tudi proučevanje matrik postavitve pomnikov preteklosti v krajini, oz. starodavno sveto geometrijo, predvsem na Štajerskem. V zadnjih letih v okviru SloRARA, v sodelovanju z priznanim akademikom dr. Duškom Aleksovskim in skupino prostovoljcev, evidentira petroglife (gravure v kamnu) na področju Slovenije. Na podlagi dejstev in na vsem na razumljiv način prikazati starodavno sveto geometrijo - predvsem štajerskega konca.
Na predavanju na Staroslovenskem semnju bomo preko Mateja spoznali astronomsko matriko megalitskih
struktur, nekaj primerov svete geometrije in nekatere duhovne vidike življenja, predvsem s področja Pohorja,
Kozjaka in Boča. O vsem tem sicer lahko izveste več v zborniku z naslovom “Fieldowork 2021 – Research of
rock - art, megalithic monuments and prehistoric heritage in Slovenia” (2023), ki ga bo na srečanju tudi
predstavil. Pri terenskem delu sodeluje tudi z našim Iztokom Erjavcem, članom osrednjeslovenske župe Veles.

277435819_10220918164812550_6095410816728694839_n.jpg
helena cesar

Helena Cesar je ustanoviteljica centra Žarek v Brezju pri Grosupljem, kjer deluje že mnogo let in povezuje več pristopov v ustvarjanju dobrobiti človeka.

Poškodba leta 2000 jo je spodbudila, da je začela raziskovati in se izobraževati v smeri starodavnih in alternativnih tehnik ter stopila na svojo pot kot maserka, inštruktorica vadbe, izvajalka metode EFT, založnica, predvsem pa ljubiteljica življenja.
V svojih prostorih gosti široko paleto ustvarjalcev in avtorjev, ki na različne načine, preko modrosti prednikov in modernih dognanj, delujejo v vsesplošno ustvarjanje boljše družbe in zdravje ljudi.

Sama pravi: »Želim živeti v svetu prebujenih in pokončnih ljudi, ki smo povezani s seboj, drugimi in naravo, je moje poslanstvo v ljudeh prebujati notranjo moč, jim predati orodja, jih podpreti … z namenom, da bi bili to, kar so: soustvarjalci lepšega sveta.«

Za seboj ima nešteto predavanj in delavnic, mnogo let je bila tudi slovenska založnica Megrejeve serije knjig o Anastaziji, v njenem Žarku pa se lahko na letne mejnike udeležite tradicionalnih rodnoverskih obredij. Več let jih je sooblikovala tudi na Dolenjskem skupaj Vratislavom - Matjažem Anžurjem s Svete Jurjeve Gore.

erik3x.jpg
erik petrič

Erik na tokratnem dogodku sicer ne bo deloval kot predavatelj, bo pa z vami skozi ves dan, da pomaga pri usmerjanju - predvsem pa, da vas razveseli skozi preizkušnje streljanja z lokom in drugih iger, saj se je v preteklosti kar nekaj časa aktivno ukvarjal z lokostrelstvom. Za kakršnakoli vprašanja na semnju ga pocukajte za rokav.

Sicer pa deluje kot hipnoterapevt, peat praktikant, certificirani mesmerist, regresoterapevt, velik ljubitelj in sledilec Ž. Slavinskega, učenec pri dr. A. Carreiro in dr. M. Parret, raziskovalec življenja in človekovega vedenja, tako da lahko izkoristite kakšen odmor ali čas kosila tudi za klepet z njim o teh temah.

Pomagal je že mnogim na svojevrsten način, ki pa ni za vsakogar - le za tiste, ki so zares pripravljeni čez pekel, da se rešijo travm, ki jim onemogočajo nadaljnje razvojne korake k osebni sreči.

Z ženo Ireno Petrič sta vodila delavnice tudi v poslovnem svetu, kjer skušata preko različnih metod v ljudeh poiskati vse potenciale in možnosti za njihovo uresničitev, kjer je ena izmed poti tudi hitro ocenjevanje sogovornika na podlagi starodavnih modrosti - da ustvarjamo ustrezne prve stike in bolje razumemo vedenje tako naših sodelavcev kot družinskih članov.

Z znanjem s svojega področja pa je Ireni tudi v veliko pomoč pri njenem raziskovanju in praksi, saj lahko starodavne geste in elemente obredij naših slovenskih prednikov v sklopu domorodne duhovne kulture pogleda še z drugačne plati, tako v simbolnem kot psihološkem smislu.

bottom of page